Nincs kategorizálva

Jobb oktatásért (MPP) (Választási kampány)

2016. május 19., csütörtök, Közélet
Ütő Gusztáv, Tóth Gáspár Barnabás, Bedő Zoltán és Fazakas Ildikó

Ütő Gusztáv, Tóth Gáspár Barnabás, Bedő Zoltán és Fazakas Ildikó
Az MPP sepsiszentgyörgyi tanácstagjelöltjeinek kiválasztásakor a magyar ügyekért való kiállás mellett fontos szempont volt a szakmai felkészültség és a tenni akarás, nem véletlen, hogy a lista első tíz helyén állók több mint fele a civil szférából érkezik – mondta Bedő Zoltán önkormányzati képviselőjelölt azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen az MPP-lista három további szereplője mutatta be elképzeléseit. Fazakas Ildikó pszichológus, Tóth Gáspár Barnabás nyugalmazott iskolaigazgató és Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár is a Magyar Megmaradásért Mozgalom képviseltében kapott helyet az MPP-listán.
Fazakas Ildikó több, oktatással és szociális gondokkal kapcsolatos javaslatot fogalmazott meg. Szerinte nagy szükség volna Sepsiszentgyörgyön egy korai fejlesztőközpont létrehozására, amely a 0 és 5 év közötti gyermekeket, illetve szüleiket célozná meg. Itt szakemberek segítségével zajlana a gyermekek állapotfelmérése az esetleges enyhe lemaradások orvoslására, a szülőknek tudnának tanácsokkal szolgálni, hogy miként segíthetnének a gyermekek fejlődésében. Szakemberek beavatkozására van szükség a hátrányos szociális helyzetű családokból származó gyermekek felzárkóztatása érdekében is, hogy elejét vegyék a korai iskolaelhagyásnak vagy annak, hogy a kudarcélmény állandósulása nyomán a fiatalok esetleg egészségkárosító szerekhez nyúljanak. Mindezekre uniós forrásokból lehetne finanszírozást keresni, miként olyan programok kidolgozására is, amelyek például az Oltmező utcai tömbházakban élő családokat céloznák meg. Így a szülők és a szakképzetlenek számára is alkalmas munkalehetőséget biztosíthatnának  – gyógynövények szedése, erdei gyümölcsök gyűjtése, kisállattenyésztés stb. Újabb idősek otthonára, bölcsődére, önálló és állandó bábszínházra is szüksége van Sepsiszentgyörgynek – vélekedett.
Tóth Gáspár Barnabás, a Perspektíva- iskola volt igazgatója a testnevelés fontosságáról szólt: már óvodás korban meg kell szerettetni a gyermekekkel a mozgást, rendbe kell tenni az iskolai sportpályákat és stadionokat, rendszeresen kellene sporttevékenységeket és versenyeket szervezni, jó lenne létrehozni egy szabadidő- és sportközpontot. A szakképzés fontosságáról is szólt, szorgalmazva: az iskolák a kínálatot a cégekkel egyeztetve alakítsák ki, hogy valóban olyan szakmában képezzenek munkásokat, amilyen mesterségekre igény van.
Ütő Gusztáv bevallása szerint művészeti, oktatási kérdésekben kívánja segíteni a várost, miként eddig is tette. Úgy látja, Sepsiszentgyörgy lassan kortárs művészeti központtá válik, de a meglévő intézmények és kiállítóhelyek mellett fontosnak látja, hogy a Gyárfás Jenő Képtár visszakapja az őt megillető helyet és rangot. Folytatná Az autonómia anatómiája projektet: ezúttal az alkalmazott autonómia témáját járnák körül a vizuális művészet keretein belül. Továbbá figyelmet kell fordítani arra, hogy a vizuális művészeteket szakszerűen oktassák, az anyanyelvű képzőművészeti képzés során pedig az oktatók mentorként kövessék tanítványaik pályáját.
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Polgári juniális – A fiatalokat vonzza a szólásszabadság

Mintegy ötvenen vettek részt vasárnap délután a Magyar Polgári Párt (MPP) által negyedik alkalommal megszervezett Polgári juniálison. A jókedvű társaság mindenkit ott marasztalt egy tányér „legjobbik fajtából való” krumpli- vagy babgulyásra, aki betért a szotyori faluház udvarára.

Érdeklődésünkre Bálint József elmondta: a baráti hangulat egyáltalán nem akadályozza meg a tagságot abban, hogy „elszámoltassa” a vezetőséget.

– A nemrég végrehajtott adóemeléssel kapcsolatban, amit „övezeti átcsoportosítással” próbál indokolni az RMDSZ vezette városi tanács, azt legalább sikerült megmagyarázni, hogy a falusi A kategória nem egyenlő a városi megfelelőjével. Ezzel együtt elfogadhatatlan, hogy Kilyén és Szotyor éppen olyan szintű adót fizet, mint mondjuk a Brassó megyei Szentpéter, ahol már tíz évvel ezelőtt leaszfaltoztak minden utcát – mondta a szervezet sepsiszentgyörgyi elnöke.

A nagyszámú fiatal jelenlétét Bálint József azzal magyarázza, hogy „itt nem eshet bántódása annak, aki valamilyen okból szidja a főnököt”, és úgy véli: a jobboldal akkor fog megerősödni, amikor „visszajönnek az Erdélyi Magyar Néppártból azok, akiket odavonzott az a tetszetős lufi, amiből mára nem maradt semmi”.

(erdély)

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Sánta Imrét támogatja az MPP (Kampányban)

A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete Sánta Imrét, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltjét támogatja a december 9-i parlamenti választásokon, és arra kéri tagságát, szimpatizánsait, hogy a néppárti politikusra voksoljanak – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Bálint József.

Az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kifejtette: egy MPP–EMNP koalíció nagyobb eséllyel teljesítette volna a 6:3-as alternatív küszöböt, s bár tisztában van azzal, hogy a polgári párt egyik vezetőjeként nem kampányolhat más alakulatnak, de értékeli a Néppárt bátorságát és merész üzeneteit. Ugyanakkor hangsúlyozta: a választásokon nemcsak a parlamentbe jutás a tét, hanem a választás szabadsága, és ezt most az EMNP indulása biztosítja. „A polgároknak joguk van a számukra jobbnak tűnő jelöltre szavazni, erről lebeszélni őket a választás szabadságának feladását, az egypártrendszerhez való visszatérést, a nemzeti érdek falkaérdekké zsugorítását jelenti” – vélekedett, és arra biztatott mindenkit, éljenek a választás szabadságával. A Háromszék kérdésére elmondta: a sepsiszéki-erdővidéki körzet szenátorjelöltje ügyé­ben a sepsiszentgyörgyi szervezet úgy döntött, szavazóira bízza, kit támogatnak.
A sajtótájékoztatón jelen levő Sánta Imre megköszönte a támogatást, és emlékeztetett: bár az MPP-nek nem volt tagja, a Magyar Polgári Szövetség létrehozása idején maga is bábáskodott a belső ellenzéki mozgalom megszületésénél. Együtt­mű­kö­désre vagyunk ítélve, az erdélyi magyar jobboldal összefogása elengedhetetlen – jelentette ki. Felhívást intézett a sepsiszentgyörgyiekhez: december 9-én minél nagyobb számban jelenjenek meg a választásokon, ez biztosíthatja az erős képviseletet.

Farcádi Botond – 3szék – 2012.12.06.

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Bálint József maradt az elnök (Tisztújítás az MPP-nél)

Sepsiszentgyörgyön továbbra is Bálint József lesz az MPP elnöke, eddig a háromszéki szervezetek körülbelül felénél tartottak tisztújító közgyűlést – derült ki a párt megyei vezetőinek tájékoztatójából.
A megyeközponti szervezetnél múlt csütörtökön tartottak tisztújítást, a leköszönő elnökség egyetlen tagja sem jelezte, hogy újra indulna, és más sem nyújtott be pályázatot, így a teremből érkezett jelölések alapján tartottak választásokat. Az elnöki tisztségre Bálint Józsefet és Gazda Zoltánt nevesítették, előbbi 29, Gazda 19 voksot kapott. Teljesen megújult a városi elnökség, az alelnök Fekete Attila lett, az elnökségnek tagja még Pildner József, Nagy Gábor Levente, Szabó Sándor, Varga Csilla és Miklós András. Sepsi­szentgyörgyöt összesen négy hely illeti meg a kongresszuson, az elnökön kívül még három küldöttet delegálhatnak, s most ezek személyéről is döntöttek. Bálint Józsefet Fekete Attila, Gazda Zoltán és Szász Beáta kíséri el a szeptember végi székelyudvarhelyi Országos Tanács ülésére, póttagnak Pildner Józsefet választották. A megyeszékhelyi szervezetnek jelenleg 250 tagja van, 29-en léptek ki az elmúlt évek során. Néhányan a második gyergyói kongresszus után hagyták el a pártot, voltak, akiket az RMDSZ csábított el, s akadtak olyanok is, akik az EMNP-hez igazoltak át – mondta el Bálint József. Megkezdődött a szervezet újjáépítése, felélénkítése, ismét tartanak majd fogadóórákat is, minden kedden 19 órától a székházba várják az érdeklődőket.
Bálint József azt is elmondta, hogy a helyi tanácsban feladatának tekinti a közvélemény tudomására hozni mindazt, amit a másik két tábor elhallgatna. Már szóvá tette, hogy a városi strand a második határidőre sem készült el, s az ellen is kifogást emelt, hogy a kisstadiont sürgősen szétverték, s azóta sem történt semmi, maradt a „sivatagi látvány”.
Farkas Réka – 3szék – 2012.08.06.
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Kiállnak az iskoláért

A Magyar Polgári Párt (MPP) tagjai közül néhányan folyamatosan részt vettek a Székely Mikó Kollégium előtt zajló tüntetésen, voltak, akik csak időnként jelentek meg, de többször megfordultak a tiltakozáson a párt megyei, városi vezetői is. Mindezt azért nem verték nagydobra, mert nem akarták, hogy politikai hangsúlyt kapjon a megmozdulás – fejtette ki Bálint József, a párt sepsiszentgyörgyi elnöke.
A pártelnök elmondta, többen kérdezték, hogy csatlakoznak-e a szeptember elsejei Igazság napjához, ezért tartotta fontosnak beszélni a kérdésről. A Mikó-ügy minden magyar ügye, ezért nem lenne jó, ha bármelyik magyar szervezet megpróbálná kisajátítani. Az MPP támogatja a tiltakozást, mert az egykor államosított ingatlanok visszaszolgáltatása még mindig nem fejeződött be, sőt, évek óta teljesen elakadt – hangsúlyozta Bálint.
Kulcsár-Terza József, az alakulat megyei elnöke kifejtette: Románia az EU-csatlakozáskor kötelezettséget vállalt, hogy minden ingatlant visszaszolgáltat, de nemcsak hogy nem tartja be ígéretét, lám, még azt is visszavenné, amit átadott. Felhívással fordul minden sepsiszentgyörgyihez, vegyenek részt a szeptember elsejei tüntetésen, amelynek többnek kell lennie a Mikó visszaállamosítása miatti tiltakozásnál, autonómiatüntetéssé kell kinőnie magát. Meglátása szerint az lenne a legjobb, ha csak az egyházak képviselői szólalnának fel, és lehetőséget adnának, hogy beszédet mondjon Sánta Imre református lelkész, aki több mint egy hónapja nap mint nap ébren tartja az ügyet. Kulcsár-Terza elmondta, az MPP is szervezkedik, buszokkal hozzák szimpatizánsaikat a sepsiszentgyörgyi tüntetésre.
Farkas Réka – 3szék – 2012.08.23.
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

MPP az emberek pártján

Sepsiszentgyörgyi jelöltjeit mutatta be a Magyar Polgári Párt péntek esti fórumán a megyei könyvtár Gábor Áron Termében. A találkozó nemcsak tervekről, a következő négy év programjáról szólt, hanem megvonták az elmúlt mandátum mérlegét is.
2008-ban A választás szabadsá­ga jelszóval indult az önkormányzati választásokon a frissen bejegy­zett politikai alakulat, mostani szlo­genjük: Az MPP az emberek pártján áll – mondta el Bálint József polgármesterjelölt. Akkor Sepsiszent­györ­gyön létrehozhatták a legnépesebb frakciót, ám hiába voltak kilencen, az RMDSZ a román képvi­selőkkel szövetkezve érvényesítet­te akaratát – idézte fel az alpolgár­mesterként tevékeny­kedő Bálint. Ami a városban szép és jó lett, annak megvalósítását ők is támogatták, amit elleneztek (adó-, vízdíjemelés, stb.), arról kiderült utólag, hogy válságban nem volt megfelelő lépés. Számos kezdeményezésük nem kapott támogatást, de igyekeztek becsülettel végezni munkájukat – sorolta Bálint József.
Az MPP mostani listáját az újítás jegyében állították össze, néhány tapasztalt jelölt mellett sok a fiatal, legtöbbjük gazdasági szakember, mert a városnak gazdasági előrelépésre, munkahelyteremtésre van szüksége, azt szeretnék, ha mind kevesebben szorulnának támogatásra, mind többen élhetnének munkájuk utáni bevételből. Visszaadni a munka becsületét – jelölte meg célként az MPP polgármesterjelöltje. Csak olyasmit ígérnek, ami teljesíthető – mondotta.
A találkozón bemutatták az önkormányzati képviselőjelölteket, közülük néhányan fel is szólaltak. Gazda Zoltán négyéves eredmé­nyei­ről számolt be, kiemelve, igye­keztek a szakmaiság felé terelni a tanácsban zajló munkát, de kiemelt fontosságúnak vélték a nemzeti ügy szolgálatát is, kezdeményezésére került Sepsiszentgyörgy bejáratához rovásírással is az elne­vezés, ugyancsak neki köszönhető Jecza Péter szobrának felállítása, és év végéig állni fog a turulmadárszobor is az Amőba Központ mellett kialakított téren. Dr. Bíró István a párt egészségügyi programjáról beszélt, arról, mennyire fontos lenne a családorvosi ügye­letrendszer visszaállítása, hogy így tehermentesítve, a kórház sürgős­ségi osztálya jobban elláthassa feladatát, de szólt arról is, hogy a városnak szerepet kell vállalnia az otthoni betegellátásban.
Kulcsár-Terza József, az MPP megyei elnöke azt emelte ki, az inasiskolát kijárták, az önkormányzati szakmát megtanulták, most már belelátnak a politikai játszmákba, és tudják, szükség van rájuk, a nemzeti oldalt, a nemzeti érdekeket ők képviselik. Ha nem erősödik meg a nemzeti oldal, Sepsiszentgyörgy húsz év múlva Marosvásárhely, 40–50 év múlva Kolozsvár sorsára juthat, ma már nyilvánvaló: csak autonómia útján elérhető a magyarság megmaradása Székelyföldön – mondotta

3szék – Farkas Réka

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Hej tulipán, tulipán…

Átült az RMDSZ-hezPolitikailag érdekesnek ígérkezik a 10 órakor kezdődő tanácsülés – jelezte telefonos üzenetben Tamás Sándor, a megyei tanács elnöke tegnap reggel újságíróknak.

Az ülés napirendje előtt szót kért Nagy András, a Magyar Polgári Párt (MPP) tagja. Elmondta: 2008 elején belépett az MPP-be, nemsokára megyei tanácstaggá vált. Megpróbált dolgozni, szakmai tudását áldozni a pártnak, de úgy érzi, erre nem volt szükség, s nem támogatták. Sajnálattal közölte, hogy nem kíván tovább tevékenykedni az MPP frakciójában. Úgy gondolja, mindenki meg­ér­demel egy második lehetőséget, akár a büntetett emberek is, ezért felajánlotta munkáját az RMDSZ frakciójának.
Tamás Sándor tanácselnök – aki egyben a megyei RMDSZ elnöke is – kifejtette: úgy érzi, hogy szakemberekre a továbbiakban is szükség van, s megköszönve a bizalmat — Is­ten hozott!, mondta –, megkérte Nagy Andrást, üljön át az RMDSZ-frakció térfelére, ami meg is történt. Ekkor sokan kaptak a telefonjukhoz: SMS érkezett. Tamás Sándor közölte: “Nagy András megyei tanácsos, az MPP háromszéki ügyvezető elnöke ma kilépett az MPP-frakcióból, és átült az RMDSZ-frakcióba.”
Az ülés végén Varga Zol­tán főjegyző rákérdezett a ta­nácstagra: nem állt ki a párt­ból? Kulcsár-Terza József, az MPP frakcióvezetője közbe­szólt: az elnök úr jobban tud­ja! Tamás Sándor közölte: Nagy András nem lépett ki az MPP-ből, csak átült az RMDSZ-frakcióba.
Nem tudtak az árulásról
Nagy András azzal a gesztussal, hogy átült a megyei tanács RMDSZ-frakciójába, elveszítette MPP-tagságát és önkormányzati képviselői mandátumát – jelentette be tegnap Kulcsár-Terza József, a polgári párt megyei elnöke. Nagy András helyét az MPP listán következő, Benedek Barna foglalja el, akivel ezután egyeztetnek arról, hogy vállalja-e a feladatot, majd elindítják a hivatalos procedúrát. Kulcsár megerősítette: az MPP frakció nem ismerte a párt eddigi ügyvezető elnökének szándékát, az ülésen szembesültek Nagy András döntésével. Kulcsár Terza József azt is megfogalmazta, az RMDSZ az 1989 előtti gyakorlatot próbálja újra meghonosítani, amikor mindenkinek kötelezően egy párt tagjának kellett lennie, így magyarázható a független polgármesterek “eltulipánosítása”, és az, hogy tisztségekkel csábítják az RMDSZ-be más pártok tagjait. (-kas)
2012. március 8 – 3SZÉK
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Pillanatok
2018. június
H K S C P S V
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archívum