Hírek

Polgári est

A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezete történelem órával egybekötött polgári estet tart, 2015. február 9.-én, hétfőn, 18 órától, a Martinovics utcai székházban.

A történelem óra témája: A becsület napja, előadó:  Rab Sándor

Mindenkit szeretettel várunk!
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Évet értékelt az MPP sepsiszentgyörgyi szervezete

Bálint József maradt az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke, valamint Fekete Attila alelnököt is megerősítették pozíciójában a szerda esti tisztújító gyűlésen. A tagság elvárása a partneri kapcsolat kialakítása az EMNP helyi vezetőségével a helyhatósági választásokra.


Balint_Jozsef_MPP_b

Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi szervezetének régi-új elnöke

A Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke továbbra is Bálint József maradt, az alelnöki tisztséget Fekete Attila tölti be. Az elnökségi tagokat illetően Vajna Csilla, Miklós András, Nagy Gábor Levente, Szabó Sándor, valamint Pildner József. A megyei és országos küldöttek az elnök és alelnök, továbbá Vida Sándor és Miklós András lesznek. Háromszék viszonylatban különben Sepsiszentgyörgyön történt meg az első tisztújító közgyűlés, Bálint József elmondása alapján ezt követi majd a további települések, majd a megyei, illetve végül országos szinten a mandátumokat betöltő személyek megválasztása. Utóbbi esetben csupán az alelnöki tisztségeket illetően kell dönteniük a polgáriaknak. A párt sepsiszentgyörgyi régi-új elnöke elmondta, már fél éve csúszott a tisztújítás, ennek egy nyomós oka volt: már a nyáron elhangzott, hogy szükség van az EMNP és MPP részéről is a közelítésre, így arra vártak, hátha közösen sikerül dönteniük ilyen ügyben.

Az MPP helyi képviselői végül úgy döntöttek, szükség van a párton belül egy legitim módon megválasztott elnökségre, a partnerséggel kapcsolatos tárgyalásokat pedig azt követően akarják folytatni, amint az EMNP berkeiben is sikerült a vezetők kijelölése. Bálint József elárulta, a tisztújítás alkalmával világosan megfogalmazott feladatokat kapott a párt sepsiszentgyörgyi vezetősége: helyi tagok az RMDSZ-el tavaly kötött partnerséggel kapcsolatos kritikáinak országos vezetőség fele való közvetítése, valamint az EMNP helyi szervezeteivel szövetségre való lépés a 2016-ös helyhatósági választások idején. Utóbbi azért szükséges, mivel nincs lehetőség felkészülni az önkormányzati választásokra másképpen, a 2008-as felhajtó erő hiányában. Bálint József bízik abban, hogy ha sikerül azt a felállást biztosítani, ami hét éve volt, akkor a választópolgárok bizalmát visszanyerhetik.

Megfogalmazódott az is a szerda esti tisztújítás alkalmával, hogy míg országos szinten az útkeresés, belső viták, kivárás, valamint a túlélés éve volt 2014, ez a helyi szervezetben is érződött. Mindennek ellenére az elnök úgy értékeli, lehetőségeikhez mérten teljesítették vállalt feladataikat, bizonyos körülmények pedig túlteljesítésre is késztették a párt tagjait. Mint sorolta, nagy számban jelen voltak a Marosvásárhelyen szervezett Székely Szabadság Napján, szervezői voltak a trianoni megemlékezésnek, a november 29-i autonómia megmozdulásnak, valamint kezdeményezték a decemberi tüntetéseket, amelyet a magyar himnusz védelmében indítottak. Kitért arra is, hogy a trianoni megemlékezés alkalmával elénekelt magyar himnusz miatti bírságot korábban megfellebbezték, épp a napokban egészítették ki a már leadott iratcsomót, egyelőre azonban még nincs kitűzve a tárgyalás időpontja sem.

Az elmúlt hetekben Sepsiszentgyörgyön szervezett imatized alkalmával a templomkertekben állított székely zászlók eseményét az MPP elmúlt évben tett tevékenységeinek következményeként értelmezi Bálint József, ugyanakkor hozzátette: az említett munka folytatódik, még több lobogót szeretnének felhúzni az egyházak közelében.

Forrás:

Székelyhon.ro
Bencze Melinda |2015.01.30.
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Tisztújítás

A Magyar Polgári Párt
sepsiszentgyörgyi szervezetének 2015 január 28.-i tisztújító közgyűlésével kapcsolatos tudnivalók:

             A gyűlés összehívásáról 2015 január 13.-án döntött a helyi elnökség, az összehívásról újsághirdetésben és telefonos megkereséssel is tájékoztatjuk a tagságot.

                  Napirendi pontok:
  1. Elnöki beszámoló
  2. Közgyűlések, hozzászólások
  3. Tisztujítás
  4. Különfélék

 

Az elnökség mandátuma lejárt. Tisztségekre azok pályázhatnak, akik 2015 január 13. előtt is a szervezet tagjai voltak, nem tagjai más politikai szervezeteknek, rendezték 2014 december 31.-ig esedékes tagsági díjukat.

A pályázatnak tartalmaznia kell az önéletrajzi adatokon kívül tájékoztatót az illető eddigi párton belüli tevékenységéről, valamint jövőbeli elképzeléseiről.

Bálint József, elnök

 

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Beterjesztik a polgáriak (Autonómiapárti önkormányzati határozatok)

A Magyar Polgári Párt háromszéki szervezete beterjeszti a székelyföldi autonómiáról szóló határozatot minden olyan településen, ahol önkormányzati képviselői vannak – jelentette be Kulcsár-Terza József megyei elnök. Sepsiszentgyörgyön Bálint József tegnap iktatta a városházán az erről szóló határozattervezet-javaslatot.

Kulcsár-Terza József kifogásolta a prefektus múlt heti körlevelét, melyben a kormány megyei képviselője arra figyelmeztette a polgármestereket, hogy ne fogadják el a Székely Nemzeti Tanács által javasolt határozatokat, mert eljárásuk jogszerűtlen, és kénytelen lesz megtámadni azokat. Az MPP háromszéki elnöke szerint érthetetlen a prefektus eljárása, nem az a dolga, hogy akadályozza a véleménynyilvánítást, illetve hogy fenyegetőzzék. Meglátása szerint a kormány azért utasította helyi megbízottját, hogy támadja meg az említett tanácsi döntéseket, mert fél attól, ezek eredményesek lehetnek. Annál is inkább, hogy felfigyelt rájuk a nemzetközi közvélemény is, az Európa Tanács már két önkormányzatnak is válaszolt megkeresésére.
Az SZNT február 12-én fordult nyílt levéllel a székelyföldi önkormányzatokhoz, arra kérve azokat, hogy fogadjanak el autonómiapárti határozatot. Az SZNT a javasolt határozat szövegtervezetét is mellékelte. Eddig 11 székelyföldi önkormányzat tett eleget a felhívásnak, Háromszékről Uzon és Kökös testülete fogadta el a dokumentumot, amelyben kinyilvánítják, hogy az általuk képviselt közösség az autonóm Székelyföldhöz szeretne tartozni.

 

3Szék – Farkas Réka

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

„Aranyláz” Szentgyörgyön

Most már mindenki kitörheti a lábát

 

Sepsiszentgyörgy úgy néz ki, mint Kalifornia az aranyláz idején: mindent feltúrnak, rontanak, úgy felejtenek – állapította meg Bálint József. A Magyar Polgári Párt (MPP) sepsiszentgyörgyi elnöke Kulcsár-Terza József megyei elnök oldalán tegnap találkozott a sajtó képviselőivel.

– Ez lenne Székelyföld legdinamikusabban fejlődő városa? A nemrég leaszfaltozott járdákon kaszálni lehet a burjánt, az Olt utcában minden harmadik lerakott kőlap „fut utánad”, a Nagy György és a Puskás Tivadar utcákban lakók pedig négy éve porban-sárban járnak, legfennebb annak „örülhetnek”, hogy most már a város többi részének lakói is nyugodtan kitörhetik a lábukat – élcelődött Bálint.

A megyeszékhelyi MPP-elnök szerint jobb szervezéssel meg lehetett volna oldani, hogy élhető legyen a város a javítások ideje alatt is, több helyen gondoskodhattak volna ideiglenes járófelületről. Hozzátette: a csatolt települések utcáit, „ahol állítólag nem lehet korszerűsíteni, mert nincs csatorna” (Bálint szerint ezt mondták kettő, négy és hat évvel ezelőtt is), bőven le lehetett volna aszfaltozni a központi utcákban rendszeresen felvágott friss aszfaltból.

– Az már végképp csak szervezés kérdése, hogy a lyukakat „gyártó” marógép csak fél nappal és ne két héttel járjon az aszfaltozók előtt – vélekedett Bálint József.

Az MPP-tanácsosok valamennyi településen (összesen 18 tanácsban vannak jelen) benyújtják a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által kidolgozott autonómiapárti önkormányzati határozattervezetet – közölte Kulcsár-Terza József. A megyei elnök „törvénytelennek” minősítette Marius Popică ezt megtiltó körlevelét, amellyel „megpróbálják megfenyegetni” a polgármestereket. Sepsiszentgyörgyön máris iktatták a dokumentumot – mondta Kulcsár-Terza.

Erdély András / „Aranyláz” Szentgyörgyön

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Számonkér az MPP (Felülvizsgálhatják megállapodásukat az RMDSZ-szel)

Tárgyalásokra hívja jövő hétre az RMDSZ-t a Magyar Polgári Párt (MPP), nemzetpoli­tikai szempontból fontos stratégiai kérdéseket kell tisztáznia a nemrég partnerségi megálla­podást aláíró két pártnak – nyilatkozta Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke.
Az MPP nem olvadt be az RMDSZ-be, nem válnak a szövetség nőszervezetévé sem, felelős politizálást folytatnak, ezért kötöttek megállapodást – magyarázta Kulcsár-Terza.
Bálint József sepsiszentgyörgyi MPP-elnök szavaiból az is kiderült: a tagság jelentős része elégedetlen a választott úttal, „az MPP mai vezetői talán túl hiszékenyek voltak”. Meglátása szerint ők teljesítették vállalásukat, ennek köszönhetően lett két EP-képviselője az RMDSZ-nek, „pillanatnyilag csökkentettük a hadakozást, bár lett volna bőséggel megkérdőjelezni való lépés” – fogalmazott.  A szövetség előnyét más nem, csak néhány olyan polgármesterük látja, akinek így „nem kellett minden irányba hadakoznia”. Bálint számba vette a kudarcokat is: még mindig nincs parlament elé terjesztett autonómiastatútum, nem állnak ki a székely jelképek használata mellett, az RMDSZ továbbra is egymaga rendelkezik a kormány által a romániai magyarságnak kiutalt pénzek fölött, és nem létezik valós helyi együttműködés sem. „Ez a féléves mérleg nem azt mutatja, hogy mindkét fél odaállt, és komolyan vette a partnerséget” – mondotta Bálint, s leszögezte, az MPP továbbra is azt az utat járja, amelyért létrehozták: biztosítja a választás szabadságát.
Kevésbé élesen fogalmazott Kulcsár-Terza József, kiemelte az együttműködés egyik nagy hasznát:  jobban megismerhette az RMDSZ-es politikusokat. Kiderült számára, hogy vannak elkötelezettek és olyanok, akik csak önös érdekeiket nézik. Példaként említette, hogy a Kovászna Megyei Tanács belépett az SZNT oldalán a luxemburgi perbe, a Hargita megyei tanács vezetője azonban elutasította ezt. Kifogást is megfogalmazott: az SZNT petíciójára adott kormányválaszra úgy reagáltak az RMDSZ-es politikusok, mintha nem is lennének a kabinet tagjai. „Izsák Balázs, az SZNT elnöke magyarázatokat kért Kelemen Hunortól, én konkrét lépéseket várok tőle” – mondotta. Emlékeztetett a gyulafehérvári ígéretekre, arra, hogy a román kormány válasza nem európai magatartást tanúsít, és elismételte, azt szeretnék, ha a hatalom képviselői leülnének tárgyalni a székelység megbízottjaival.
A jövő heti tárgyalásokon két fontos kérdést szeretnének megvitatni az RMDSZ-szel: az SZNT petíciójának ügyét és az autonómiastatútum véglegesítésének kérdését, Kulcsár-Terza meglátása szerint mindkét esetben konkrét lépéseket kellene tennie az RMDSZ-nek, „azért vannak Brüsszelben, Bukarestben, hogy kiálljanak a nemzeti ügyekben”. Folytatnák a partnerséget, nemzeti kérdésekben ugyanis nem lehet különutas  politizálást folytatni, ám ha az RMDSZ nem változtat eddigi magatartásán, felülvizsgálják a megállapodást.

3szek.ro – Farkas Réka

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

A magyarok gyásznapjára emlékeztek Sepsiszentgyörgyön

Közel háromszázan vettek részt a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Parkban azon a megemlékezésen, amelyet a trianoni békediktátum évfordulójára szerveztek. Az eseményre a három romániai magyar politikai alakulat közül csak az RMDSZ nem küldött képviselőt.

trianonka_b

Közel háromszázan vettek részt a trianoni megemlékezésen

Harangszóval és az „itt a helye azoknak, akiknek fáj Trianon” szavakkal kezdődött közel háromszáz résztvevő jelenlétében a Magyar Polgári Párt által szervezett trianoni megemlékezés szerdán, a sepsiszentgyörgyi Erzsébet Parkban található székely zászló alatt. Az eseményre meghívást kaptak mind az EMNP, mind pedig az RMDSZ politikai pártok tagjai, ám utóbbi képviselője nem jelent meg az eseményen.

Bálint József, az MPP sepsiszéki elnöke elmondta, a trianoni döntés nemcsak a leszakított országrészek magyarjainak tragédia, hanem az egész Kárpát-medencében élőké. Mint említette, ők azok, akik megtapasztalták milyen más zászlója alatt élni, mások himnuszát kötelező módon énekelni, milyen becsapottnak, elárultnak lenni.

trianonka2_b

Bálint József: Fájjon Trianon! Lengjenek fölöttünk zászlaink, énekeljük himnuszunk!

„Az emberi történelem tele van erőszakos cselekményekkel, háborúkkal, népirtással, de legyünk büszkék a mi honfoglalásunkra, keseregjünk Mohácson, és fájjon Trianon! Lengjenek fölöttünk a mi zászlaink, énekeljük saját himnuszunk, mert ez köti össze a székelységet. Voltunk, vagyunk, leszünk és összetartozunk!” – hangsúlyozta Bálint József.

Mihály István, az Erdélyi Magyar Ifjak elnöke elmondta, egyre gyakrabban tapasztalja, hogy sokan nem vélik már fontosnak Trianont, csak legyintenek, hogy az már a múlté. Az elnök nekik üzeni, hogy Trianonnak nincs vége, napról-napról építenek és tesznek határfalakat az elszakított területeken élő magyarság közti határokra.

„Megvonják kisebbségi jogainkat, a székely szimbólumok használatát és agresszívan, továbbá mesterségesen változtatják meg az etnikumok arányát, nemcsak Székelyföldön. Trianon pedig egészen addig élni fog, amíg a magyarnak ismét egységes lesz hazája. Hozzátette, minden magyarnak kiszabott feladata ezt a falat döntögetni” – magyarázta Mihály

A megemlékezés alkalmával rövid történelmi áttekintést tartott Gazda József nyugalmazott tanár, aki a magyarokat ért – de elhallgatott – igazságtalanságokat is belefoglalta beszédébe. Vízi Abigél, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja felhívta a figyelmet a gyerekvállalás fontosságára, illetve kijelentette, szervezetük nem hajlandó elfogadni a trianoni határokat. A résztvevők több alkalommal is a „Vesszen Trianon” szöveget skandálták. Az EMNP részéről Bedő Zoltán szólalt fel, ugyanakkor Kovács István unitárius lelkész mondott imát a magyarság jobb jövőjét kérve az egyetlen, igaz Istentől.

Az eseményt a magyar és székely himnusz eléneklése zárta.

Székelyhon.ro, Bencze Melinda, 2014.06.04.

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Trianonra emlékeztünk

Midőn az Úr ez országot teremté,
Gránit-hegyekből vont köré határt.
Határt, amit el nem mozdíthat senki,
Falat, minek az emberkéz nem árt.

Égy ezredévig éltünk itt e földön,
Az istenkéztől vont határ alatt,
Míg jött a béke és azok, kik győztek,
Nagybölcsen új határt alkottanak.

Piros irónnal húzták Trianonban.
Az Isten nézi, mosolyog és vár -
Előbb-utóbb majd megmutatja nékik: -
Hogy az Övé az igazi határ.

Bobula Ida, A Mi Határunk

 

Június 4, gyásznap a magyar történelemben. 1920-ban e napon írták alá az első világháborúban győztes hatalmak a békeszerződést Magyarországgal.

A Magyar Polgári Párt, mint az előző években, úgy idén is a trianoni döntésről való megemlékezésre hívta az emlékezni vágyókat az Erzsébet parkban felhúzott székely zászló alá.

- Ez a nap a Nemzeti összetartozás napja is, ezért itt a helye annak, akinek fáj Trianon, akiben él az összetartozás érzése és tudatában van szükségességének. E gondolatok mentén szerveztük ezt a mai eseményt, meghívásunkat eljuttatva az erdélyi magyar politikai szereplőkhöz, a nemzeti érzékű ifjúsági szervezetekhez, felszólalási lehetőséget is biztosítva számukra. – hangzott el a bevezetőben. Felszólaltak:

Mihály István, az Erdély Magyai Ifjak sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke
Bajkó Boglárka, a Plugor Sándor Művészeti Líceum 10. Osztályos énekszakos diákja népdalokat adott elő
Bedő Zoltán, az Erdély Magyar Néppart sepsiszéki vezetője

Vízi Abigél, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom képviselője
Bálint József, a Magyar Polgári Párt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke
Gazda József, nyugalmazott tanár, közíró

Kovács István unitárius lelkész imája után a magyar valamint a székely himnuszaink eléneklésével bezárult a rendezvény.

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Erőt meríteni a veszteségből (Trianon-megemlékezés Sepsiszentgyörgyön)

Harangszóval kezdődött a trianoni békeszerződés aláírásának órájában, fél hat után két perccel a sepsiszentgyörgyi megemlékezés, mely tömegeket továbbra sem mozgatott meg, két-háromszázan gyűltek össze az Erzsébet parkban, a székely zászló alatt.
A Nemzeti Összetartozás Napján az összefogás is csonkára sikerült: az RMDSZ idén sem képviseltette magát az MPP által néhány éve minden esztendőben megszervezett rendezvényen. Tör­ténelmi visszatekintés volt az esemény a jelen sérelmeinek, veszélyeinek sorjázásával, de egyértelmű és egybecsengő üzenettel: csak rajtunk áll, engedjük-e Trianon kiteljesedését, hagyjuk-e, hogy eltűnjön, beolvadjon a magyarság, vagy képesek vagyunk összefogni és küzdeni megmaradásunkért.
Elsőként az Erdélyi Magyar Ifjak nevében szólt háromszéki elnökük, Mihály István, aki a Kárpát-medencében élő magyarokat egymástól elválasztó jelképes fal lebontásának fontosságára hívta fel a figyelmet. Bedő Zoltán, az Erdélyi Magyar Néppárt sepsiszéki elnöke „a világtörténelem legszégyenteljesebb és legigaz­ságtalanabb békediktátumának” következményeit vette számba, majd a hogyan továbbra is kitért: egységesen kell felsorakoznunk a szabadság eszméje mögé, melynek egyik, számunkra is elérhető formája az autonómia. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom üzenetét Vizi Abigél tolmácsolta, az MPP képviselőjeként Bálint József beszélt.
A megemlékezés fő szónoka Gazda József nyugalmazott tanár, közíró történelmi visszatekintésre építette beszédét, értelmezése szerint a trianoni diktátum nem a vesztes háború következménye, hanem egy több száz évvel korábban megszületett, azóta is élő szándék eredménye, amely a magyarság megsemmisítését célozza. Ezt kellene felismerniük a Kárpát-medence népeinek, rájönniük, hogy ugyanazon az oldalon állunk, mert ha a magyarság megsemmisítése sikerül, ők következnek. Rajtunk áll, hogy ez a szándék végső célját ne tudja megvalósítani. A bennünk alvó léleknek kell feltámadnia, a pártoknak nem párt- és zsebérdeket, hanem nemzeti érdeket kell képviselniük – mondotta, zárómondatként pedig kijelentette: „Hiszek a nemzet feltámadásban.”
A himnuszok felcsendülése előtt Kovács István unitárius lelkész mondott imát, Istent kérve, hogy erőt, hitet adjon, hogy a gyászos nap a bizakodásé legyen, a fájdalomból energiát nyerő jövőbe tekintés napja.

3szék, Szerző: Farkas Réka, 2014.06.05.

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Az MPP az autonómia-statútumhoz kötné a megegyezést az RMDSZ-el

Az autonómiatörekvésekhez kötné az RMDSZ-el való együttműködést a Magyar Polgári Párt (MPP) háromszéki szervezet az európai parlamenti választásokra.

Kulcsar_Terza_Jozsef

Kulcsár Terza József (1.fotó), az MPP Kovászna megyei elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, még a közmeghallgatást megelőzően szeretnék megkapni a szövetség készülő autonómia-törvénytervezetét, hogy kifejthessék róla a véleményüket. Kulcsár elmondta továbbá, az MPP a hétvégén tartotta a megyei szervezetek egyeztető fórumát, melynek keretében a szervezet megyei képviselői egyetértettek abban, hogy a romániai magyar közösség a nemzeti válogatott felállítását várja el a politikusoktól az EP-választásokon, ezért támogatják a polgári párt országos elnökségének erőfeszítéseit a megegyezésre, a közös lista kialakítására.

Kulcsár Terza József hangsúlyozta, az RMDSZ-el még nem kezdődtek el az érdemi tárgyalások, mert egyelőre nem döntötték el, hogy az MPP-sek indulnának-e a szövetség lógója alatt.

Bálint József (2.fotó), a polgári párt sepsiszentgyörgyi szervezetének elnöke kifejtette, az MPP sem bukaresti, sem budapesti pénzekre nem számíthat, meggyőződésből folytatják a munkát, bár sokan már leírták őket, nincs okuk a csüggedésre. Mindkét háromszéki politikus hangsúlyozta, a pártjuk a 2016-os önkormányzati választásokra készül, bár tudják, már nem rendelkeznek akkora erővel, mert „a néppárt megalakulása megtörte az erdélyi magyar jobboldalt”.

 

Székelyhon.ro
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Pillanatok
2018. július
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Archívum