Archive for május 19th, 2016

Jobb oktatásért (MPP) (Választási kampány)

2016. május 19., csütörtök, Közélet
Ütő Gusztáv, Tóth Gáspár Barnabás, Bedő Zoltán és Fazakas Ildikó

Ütő Gusztáv, Tóth Gáspár Barnabás, Bedő Zoltán és Fazakas Ildikó
Az MPP sepsiszentgyörgyi tanácstagjelöltjeinek kiválasztásakor a magyar ügyekért való kiállás mellett fontos szempont volt a szakmai felkészültség és a tenni akarás, nem véletlen, hogy a lista első tíz helyén állók több mint fele a civil szférából érkezik – mondta Bedő Zoltán önkormányzati képviselőjelölt azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen az MPP-lista három további szereplője mutatta be elképzeléseit. Fazakas Ildikó pszichológus, Tóth Gáspár Barnabás nyugalmazott iskolaigazgató és Ütő Gusztáv képzőművész, egyetemi tanár is a Magyar Megmaradásért Mozgalom képviseltében kapott helyet az MPP-listán.
Fazakas Ildikó több, oktatással és szociális gondokkal kapcsolatos javaslatot fogalmazott meg. Szerinte nagy szükség volna Sepsiszentgyörgyön egy korai fejlesztőközpont létrehozására, amely a 0 és 5 év közötti gyermekeket, illetve szüleiket célozná meg. Itt szakemberek segítségével zajlana a gyermekek állapotfelmérése az esetleges enyhe lemaradások orvoslására, a szülőknek tudnának tanácsokkal szolgálni, hogy miként segíthetnének a gyermekek fejlődésében. Szakemberek beavatkozására van szükség a hátrányos szociális helyzetű családokból származó gyermekek felzárkóztatása érdekében is, hogy elejét vegyék a korai iskolaelhagyásnak vagy annak, hogy a kudarcélmény állandósulása nyomán a fiatalok esetleg egészségkárosító szerekhez nyúljanak. Mindezekre uniós forrásokból lehetne finanszírozást keresni, miként olyan programok kidolgozására is, amelyek például az Oltmező utcai tömbházakban élő családokat céloznák meg. Így a szülők és a szakképzetlenek számára is alkalmas munkalehetőséget biztosíthatnának  – gyógynövények szedése, erdei gyümölcsök gyűjtése, kisállattenyésztés stb. Újabb idősek otthonára, bölcsődére, önálló és állandó bábszínházra is szüksége van Sepsiszentgyörgynek – vélekedett.
Tóth Gáspár Barnabás, a Perspektíva- iskola volt igazgatója a testnevelés fontosságáról szólt: már óvodás korban meg kell szerettetni a gyermekekkel a mozgást, rendbe kell tenni az iskolai sportpályákat és stadionokat, rendszeresen kellene sporttevékenységeket és versenyeket szervezni, jó lenne létrehozni egy szabadidő- és sportközpontot. A szakképzés fontosságáról is szólt, szorgalmazva: az iskolák a kínálatot a cégekkel egyeztetve alakítsák ki, hogy valóban olyan szakmában képezzenek munkásokat, amilyen mesterségekre igény van.
Ütő Gusztáv bevallása szerint művészeti, oktatási kérdésekben kívánja segíteni a várost, miként eddig is tette. Úgy látja, Sepsiszentgyörgy lassan kortárs művészeti központtá válik, de a meglévő intézmények és kiállítóhelyek mellett fontosnak látja, hogy a Gyárfás Jenő Képtár visszakapja az őt megillető helyet és rangot. Folytatná Az autonómia anatómiája projektet: ezúttal az alkalmazott autonómia témáját járnák körül a vizuális művészet keretein belül. Továbbá figyelmet kell fordítani arra, hogy a vizuális művészeteket szakszerűen oktassák, az anyanyelvű képzőművészeti képzés során pedig az oktatók mentorként kövessék tanítványaik pályáját.
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Pillanatok
2016. május
H K S C P S V
« feb    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Archívum