Ünnep az összetartozás jegyében

Lassan, az évek teltével Sepsiszentgyörgyön is igazi, emberek százait megmozgató ünneppé válik június 4. Idén a Nemzeti Összetartozás Napját sikerült közösen megünnepelni, a politikamentesnek tervezett második, kulturális rész valóban az összefogás üzenetét hordozta.
A szónokok szóltak a szórvány–magyar együttműködésről, a Kárpát-medencei népek közös múltjáról, jövőjéről, az előadók között voltak helybeliek, Hunyad megyéből érkezettek és csángóföldről népdalokat hozó gyermekek.
Kicsit megcsúszott a parkban rendezett megemlékezés, s a hatórás harangzúgás belekongott az imába, a himnuszokkal pedig a háttérből a nagyszínpadon szóló zene próbált konkurálni, de nem sikerült tompítania az esemény méltóságát Az RMDSZ-es jelöltek, aktivisták szinte tüntetően maradtak távol az MPP kezdeményezte, több éve megrendezett megemlékezésről, mint mondották, nem akartak kampányt keverni az eseménybe, de az MPP és az EMNP testületileg részt vett a közös szervezésben sorra kerülő kulturális rendezvényen.
Nem gyűlt össze a március 15-én vagy akár Szent György Napokkor megszokott tömeg, de a nyáresti melegben sok százan összesereglettek a színház elé felállított színpadnál. A Má­csafej együttes megzenésített verseket énekelt, fiatalok szavaltak, majd Kocsis Attila, a dévai szórványkollégium igazgatója szólt arról, mit jelentetett a tíz év alatt 24 000-ről 16 000-re fogyatkozott Hunyad megyei magyarságnak a háromszéki támogatás, az utolsó pillanatban dobott mentőöv, amely az összetartozás üzenetét hordozza, és amely segíti megmaradá­sukat. Bubik Lászlónak, a felvidéki Via Nova ifjúsági szervezet elnökének levelét a műsort vezető Mátray László olvasta fel. Az üzenet alapgondolata, hogy a trianoni békediktátummal tulajdonképpen minden érintett nemzet veszített.
“Majd ha őszintén mondjuk egymás szemébe, hogy jobb volt 920 esztendeig együtt, egy államban egymásért küzdeni, mint 92 évig egymás ellen marakodni, majd akkor és csak akkor állíthatjuk, hogy Trianon puszta történelem már” – hangzott Bubik László üzenete.
A Háromszék Táncegyüttes produkciója után az ünnepség díszvendége, Böjte Csaba ferencrendi szerzetes történelmi visszatekintéssel indította szónoklatát, egészen a honfoglalásig visszapillantva vázolta, hogyan éltek egymást segítve, gazdagítva a különböző népek a Kárpát-medencében, egy olyan összetartozásban, amely sok értéket hozott. “Trianonban az fáj, hogy összetörte az Árpád fejedelem által hirdetett vezérelvet, hogy együtt, közösen könnyebb, mint külön-külön” – mondta el Böjte Csaba, majd hozzáfűzte, “milyen jó volna, ha meg tudnánk újból és újból tanulni a másik megbecsülését”. Együtt, közösen kellene egy szép Kárpát-medencét megálmodnunk, közösen imádkoznunk, hogy Trianon átka megtörjön – hangsúlyozta Böjte atya, aki kitért arra is, hogy ma a magyarságnak nem a környező népek a legnagyobb ellenségei, hanem az alkohol, a lustaság, a bűn, az általa kiépített rendszerben 67 településen 2300 gyermeket nevelnek, de egy sem a románok miatt került oda, hanem saját szülei tehetetlensége, bűnössége miatt, iskoláinkat nem elveszik tőlünk, hanem kiürülnek, mert nem születnek gyermekek. “Hinnünk kell, bíznunk egymásban, az itthon maradásban, az összefogásban. Más jövőt nem látok: ha ezen az úton haladunk, akkor megmarad a Kárpát-medence és benne megmarad drága magyar nemzetünk” – ezekkel a szavakkal, ennek megvalósulásáért elmondott imával zárta beszédét Böjte Csaba.
Az Nemzeti Összetartozás Napja Sepsiszentgyörgyön a Vox Humana rövid koncertjével ért véget.
3szék – Farkas Réka
Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Comments are closed.

Pillanatok
2018. június
H K S C P S V
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archívum