Elhibázott stratégia – MPP: minden iskolát meg kell tartani

Elhibázottnak tartja a sepsiszentgyörgyi iskolák esetleges összevonását a Magyar Polgári Párt (MPP). Bálint József, az MPP sepsiszentgyörgyi elnöke arra emlékeztetett: ők már három évvel ezelőtt, amikor az óvodák összevonása merült föl, tiltakoztak az eljárás ellen.

– Az oktatást nem lehet kizárólag gazdasági megfontolások alapján szervezni. Az önkormányzat kötelessége, hogy biztosítsa a közeli iskola létét, elsősorban az elemi osztályosok részére – hangoztatta Bálint, aki szerint már a jelenlegi állapot sem jó: nemhogy nem szabad megszüntetni a lakónegyedi iskolákat, hanem újra kellene indítani, például a szotyorit, hogy a szülőknek ne kelljen a megyeszékhelyre ingáztatniuk gyerekeiket.

Bálint úgy véli, adminisztratív döntésekkel lehetne befolyásolni a minőségi szakoktatás újraindulását: csökkenteni kellene az elméleti líceumokban induló osztályok számát, és azon belül a tanulók létszámát.

– Így csak azok mennének elméleti líceumba, akik tényleg oda valók, és jutna jó képességű gyerek a szakközépiskolákba is, hogy a megye cégeinek utánpótlása is biztosítva legyen jó minőségű munkaerővel – jelentette ki.

Bálint úgy fogalmazott: lehetőleg nem azokra kellene bízni a rendszer javítását, akik elrontották.

Mint ismeretes, az úgynevezett fejkvótarendszer bevezetésével a lakónegyedi iskolák nehezen tudják fedezni költségeiket, ezért felmerült ezek összevonása. Antal Árpád polgármester szerint szó sem lehet arról, hogy helyi forrásból fedezzék a hiányt, mert erre rámenne a teljes megyeszékhelyi fejlesztési alap. Az, hogy a szakminiszter legutóbb pénzt ígért a jelenlegi állapot fenntartására, valószínű csak átmenetileg oldja meg a problémát.

Erdély András, 13/02/2014

Tesztett a cikk? Ossza meg másokkal is!

Comments are closed.

Pillanatok
2018. június
H K S C P S V
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Archívum